Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szélenergia - Cikkek képes leírás - Megújuló energia, zöld energia.tlap.hu
részletek »

Szélenergia - Cikkek - Megújuló energia, zöld energia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: megujuloenergia.tlap.hu » Szélenergia - Cikkek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Energiacentrum hírportál

Energiacentrum hírportál

Magyarországon és Lengyelországban a szélerőművek egy nagyobb része a spanyol Iberdola cégcsoport tulajdonában van. Ebben a két országban az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) is befektet, így hazánkba az Iberdola tőkeemelésén keresztül 50 millió eurót szándékozik befektetni a bank. Az Iberdola Renovables a szélerőmű piacon jelenleg az első a világon. A cég beépített kapacitása 11 ezer megawatt és több, mint 20 országban vannak szélerőművei. Győr-Moson-Sopron megyében újabb szélerőműparkot építenek 100 darab szélerőművel. Több mint egy éve már, hogy aláírták azt a szerződést, amelyben egy osztrák cég Újkér és Iván települések vonzáskörzetében száz szélturbina egységből álló szélerőműtelepet létesít. Az önkormányzatok képviselő testületi döntése támogatja a beruházást, de feltételeket is szabott a megvalósításhoz. Mivel a környezeti hatástanulmányok negatív optikai hatásokat említenek, így ennek ellentételezéséért a beruházó fizetni fog a településeknek. Az ebből az önkormányzat számlájára befolyó összegből fognak fejlesztéseket eszközölni, ami szintén a környezetvédelmi jellegű lesz.

Hírkereső

Hírkereső

A tavalyi évben 54%-kal növekedett az off-shore szélenergia piac Európában, állítja az európai szélenergia szövetség, az EWEA. A szervezet által készített kimutatás szerint a szektor tavalyi bevétele.. Rohamos növekedés elé néz a tengeri szélerőmű ágazat Európában, tavaly nyolc szélerőmű parkot helyeztek üzembe 199 szélturbinával, összesen 577 megawatt áramtermelési kapacitással - közölte EWEA (European Wind Energy Association) ágazati szervezet hétfőn Brüsszelben. Hatezer kilométeres szélerőmű-hálózat létesítésére szövetkeznek az Északi-tenger mentén fekvő uniós tagállamok. A kilenc ország gigantikus beruházása megközelítőleg harminc milliárd euróba kerül és áttörést jelenthet a szélenergia hasznosításában.

Szélerőművek Magyarországon

Szélerőművek Magyarországon

A megújuló energiaforrások közül napjainkban az egyik legtöbbet emlegetett és tárgyalt a szélenergia. Alkalmazásának számos közismert előnyéből feltétlenül kiemelendő az a körülmény, hogy noha kisebb teljesítményű berendezések is találhatók a piacon, ma már a komolyabb beruházásokat 1, illetve 1,5 MW teljesítményre alapozzák, tehát az általuk termelt villamos energia mennyisége korántsem elhanyagolható. Ezen túlmenően pedig olyan hoszszú távú nehézségekkel sem kell szembenézni üzemeltetésük során, mint például az atomerőművek fűtőelemeinek tárolása, feldolgozása. Ma Magyarországon 6 jelentősebb szélerőmű működik: a régebbi telepítésű inotai és kulcsi létesítmények mellett négy újabb szélerőmű található Mosonmagyaróváron.

Szélkerekek - Origo

Szélkerekek - Origo

A hagyományos szélturbinák zajosak és nagy alapterületet igényelnek, nem csoda, hogy a tervezők folyamatosan új megoldásokkal kísérleteznek, amelyek kiküszöbölik a lapátos tornyok hiányosságait. Helyben termelni az áramot - jelenleg ez a vezérelv az új típusú erőműveknél, mert a gazdaságos működéshez ki kell küszöbölni az energia szállítása miatt keletkező költségeket és veszteséget is.

Tuti menü